Keuken en Chef

Chef: Leon Mazairac, Utrecht 1978

“Die mooie kleuren op bord, die kregen we er bij van moeder natuur en ondanks dat koken ook een beetje vormgeven is, gaat het echt om de smaak.”

De ontwikkeling van ons vak gaat in een enorm tempo. Je moet je er in laten meeslepen, maar wel op tijd kunnen kiezen wat dicht bij jezelf staat. Het creëren van een eigen(wijze) stijl heeft mij altijd bezig gehouden, je niet laten afleiden, doen wat je voelt en eerlijk zijn naar jezelf, maar vooral naar de gast.

Koken is een ambacht, geen kunst! De voornaamste reden voor mij als chef is dat je de luxe hebt om dagelijks met de mooiste selectie ingrediënten te mogen werken.

“Een groot deel van mijn energie stop ik in de selectie van de ingrediënten, dat is bijna een soort obsessie…”

Forever young! Met respect voor de basis en de erfenis van alle grote chefs ter aarde die ons allen hebben gevormd. Ik leerde in eerste instantie op de Hotelschool van Koksijde, leerde in Parijs, leer nog steeds van mijn fouten, leer van onze gasten en leer van mijn team. Misschien maakt ‘kwetsbaarheid’ ons juist wel sterk en is het restaurant daarom al jaren een succes. We doen ons eigen ding, maar de gast geeft de koers aan.

“De energie die wij stoppen in het dagelijks bereiden van de grondstof tot het eindresultaat is maar voor één doel en niet voor het ego van de chef, maar voor de gast. Bij Podium zit de gast ‘on stage’ wij voeren geen show op…”

We hebben keuze uit zoveel ingrediënten, dat het juist anno nu cruciaal is welke keuzes je als chef maakt. Juist meer bewust zijn van het seizoen en dat we nou eenmaal als chefs (juist chefs) naar de toekomst moeten kijken om volgende generaties ook te laten genieten van bepaalde vis of groentesoorten.

“Everything in time and the mackerel in August.”

Smaakvervlakking is er al genoeg dus laten we meereizen met het seizoen en bijvoorbeeld te jonge vis laten voor wat het is. Naarmate je langer in de keuken staat word je rustiger en ga je de smaken verder uitdiepen, nog een keer en nog een keer..